Kroon onder bestaand frame-anker

Het dilemma wanneer we een kroon onder een bestaand frame-anker moeten maken is altijd dat de patiënt de frameprothese zo snel mogelijk terug wil en het lab deze nodig heeft om de kroon goed passend te vervaardigen. In deze blog leg ik uit hoe dit toch snel en eenvoudig kan.

Bij dit voorbeeld is gisterenmorgen een afdruk gemaakt van de kroonpreparatie met het frame in de afdruk en vandaag om 12.00 is de afgewerkte kroon met frame terug in de praktijk afgeleverd. Dus de patiënt heeft het frame maar een dag moeten missen en heeft ook nog eens de definitieve kroon in de mond bij het verlaten van de praktijk.

Dag 1

10.00 u : De afdrukken werden uitgegoten en een model met uitneembare stomp is gemaakt met het Giroform systeem.

12.00 u : Modellen werden afgewerkt en we kunnen nu een volanatomische kroon modelleren in composiet die perfect past onder het frame-anker op het model.

Doordat we het modelleer composiet onder het frame-anker laten vloeien past het anker als gegoten op de composiet kroon. Wanneer we klaar zijn met de modelage halen we deze voorzichtig uit het frame-anker en werken verder af tot de gewenste vorm.

occlusaal aanzicht van de composietkroon
buccaal aanzicht van de composietkroon

13.00 u composietmodelage klaar

Nu we de modelage klaar hebben kunnen we deze handmatig gaan frezen met de Zirkonzahn handfreesmachine. Met deze Zirkograph is het mogelijk tot in het kleinste detail een exacte kopie van de composietmodelage te maken.

Wanneer het freesen klaar is gaat het ongesinterd zirkonium in de oven voor het nachtelijk sinterproces.

De Zirkograph werd bedacht en ontwikkeld door Enrico Steger, oprichter van het inmiddels wereldwijd toonaangevend bedrijf Zirkonzahn. Hij deed dit omdat hij vond dat het mogelijk moest zijn om handmatig zirkonium te kunnen bewerken. Met CAD-CAM is tegenwoordig veel mogelijk en we benutten ook dagelijks de voordelen die de digitalisatie met zich mee heeft gebracht maar in dit geval hebben we een beter resultaat dan met CAD-CAM.

Scannen en cad-cam freesen is ook mogelijk maar in mijn ervaring is de pasvorm van het geheel dan net iets minder.

Dag 2

Wanneer de kroon de volgende ochtend uit de sinteroven komt moet er nauwelijks nog iets aangepast worden en past het frame reeds perfect op de kroon.

de afgewerkte kroon onder het frame anker

Enkel nog afglanzen en inkleuren en de kroon is klaar. Bij deze toepassing wint de handmatige techniek het wat mij betreft van de geautomatiseerde digitale techniek.


Recent Posts